Canvas vuokraa ja rekrytoi loistotyypit kuljetus-,
logistiikka-, rakennus- ja palvelualoille sekä teol-
lisuuden ja tuotannon eri tehtäviin. Luotettavasti
ja nopeasti jo vuodesta 2005. Lue lisää

Blogi

Myytti#7 Opiskelija, menetät kaikki tuet jos teet töitä

Voiko opiskelija tehdä tilapäistä työtä, vaikka viikonloppuisin, menettämättä tukiaan?

Nykyinen poliittinen ilmapiiri lähtee siitä ajattelusta, että työuria olisi pidennettävä ja työn tekemisen pitää olla aina houkuttelevaa. Tähän liittyy mm. erilaisten kannustinloukkujen purkaminen tai ainakin tahtotila sen toteuttamiseen.

Päätoimisena opiskelijana voi hyvin käydä tilapäisissä töissä kunhan ottaa huomioon tiettyjä määräyksiä.

Kelasta opiskelija voi hakea opintotukea joka koostuu kolmesta elementistä: opintorahasta, asumislisästä ja opintolainan valtiontakauksesta. Opintotukea myönnetään vain pääsääntöiseen opiskeluun.

Näistä asumiseen liittyviin tukiin on tulossa mittava muutos 1.8.2017 alkaen eli jos tällä hetkellä olet nykyisen asumislisän piirissä tarkista tilanteesi hyvissä ajoin.

Kela kertoo materiaaleissaan sekä verkkopalvelussa hyvin seikkaperäisesti mitä opiskelija saa ansaita tukiensa lisäksi. Viranomainen lähtee näissä säädöksissä kovasti peräänkuuluttamaan tukiin oikeutetun omaa vastuuta tarkkailla tulojensa kehittymistä ja niiden merkitystä tukien saamiseen. Jos tukiin oikeutettu henkilö ylittää tulorajat ja tukia on maksettu enemmän kuin olisi kuulunut, niin Kela perii liikaa maksetun osuuden korotettuna 15 prosentilla.

Verottaja ei aseta rajoituksia opiskelijoiden ansioille. Opintoraha on ennakonpidätyksen alaista tuloa ja jos siihen lisäksi ansaitsee palkkatuloja, niin veroprosentti pitää katsoa sellaiseksi, että se kattaa molemmat. Mikäli näin ei ole toiminut, perii verottaja ne jälkikäteen kansankilisesti mätkyinä.

Myytti murrettu

 

Vastuu pitää viranomaiset ajan tasalla omista ansioistaan on opiskelijalla itsellään. Kunhan selvittää Kelasta kuinka paljon voi lisäansioita kertyä ilman, että se vaikuttaa nykyiseen tukeen, voi käydä töissä. Myytti murrettu.

Työelämän myytinmurtaja

Petri Heinola
HR-asiantuntija, LTA-valmentaja, kouluttaja. Pesunkestävä myyntimies. HR- / esimies-kokemusta kolmelta vuosikymmeneltä. Satoja ratkottuja myyttejä liittyen työelämän eriskummallisuuksiin sekä työtekijöiden että työantajien näkövinkkelistä.

Työelämän myytinmurtaja on aivan mainio!

Haluan seuraavan blogikirjoituksen suoraan sähköpostiini.

Viimeksi julkaistut

Myytti#6: Viimeksi palkattu on lomautettava ensin

Voiko työnantaja yksin päättää lomautettavien henkilöiden järjestyksen?

Myytti#5: Kirjallinen työsopimus pätee aina

Olenko ymmärtänyt oikein, että kirjallinen työsopimus pätee aina ja sen mukaan on toimittava, vaikka ehdot tuntuisivat kohtuuttomilta?

Myytti#4: Työnantaja voi muuttaa työsopimusta mielensä mukaan

Kun työsopimus on tehty, voi työnantaja kuitenkin muuttaa sitä tilanteen mukaan ja työntekijällä ei ole asiaan mitään sanomista. Vai onko sittenkin?

Myytti#3: Jos on allekirjoittanut työsopimuksen, niin sitä on pakko noudattaa

Useilla ihmisillä käsitys, että kun nimi on paperissa, niin silloin toimitaan sen paperin mukaan eikä vaihtoehtoja ole. Olen useampaan kertaa törmännyt papereihin, jotka eivät todellakaan täytä lain kirjainta ja työtekijät ovat tuskissaan sen ehtoja noudattaneet.

Myytti#2: Tapaturmavakuutus ei päde, jos sairaslomalla käy töissä

Jos sairasloman kestäessä on palattu töihin ja sattuukin tapaturma? Onko silloin kaikki kulut otettava omaan piikkiin ja vakuutusyhtiö pesee omat kätensä?

Myytti#1: Sairauslomalla ei saa käydä töissä

Jos lääkäri on kirjoittanut vaikka nuhakuumeesta 5 päivää sairauslomaa ja jo kolmantena päivänä työntekijä kokee itse olevansa työkykyinen, onko sallittua mennä töihin?