Canvas on työvoiman vuokraukseen keskittynyt uudistuva ja muutoksessa elävä yritys, joka toimii kuljetus-, logistiikka- ja rakennusalojen parissa. Meiltä aamuksi töihin, tekijä työlle ja työ tekijälle! Lue lisää

Blogi

Myytti#5 Kirjallinen työsopimus pätee aina

Olenko ymmärtänyt oikein, että kirjallinen työsopimus pätee aina ja sen mukaan on toimittava, vaikka ehdot tuntuisivat kohtuuttomilta?

Jopa lakiteksti antaa hyvinkin paljon tulkinnan varaa tässä asiassa. Toki tämä lähtee siitä, ettei sopimus ole varsinaisesti lainvastainen vaan siinä on jokin tai joitakin pätemättömiä kirjauksia. Esimerkiksi jos työsopimuksella on sovittu, että ylityöt sisältyvät palkkaan se on laiton eikä sido työtekijää. Työsopimus voi olla muilta osin laillinen ja pätevä.

10 luku
Työsopimuksen pätemättömyys ja kohtuuttomat ehdot

1 § Oikeustoimilain mukainen pätemättömyys
Jos työsopimus ei sido työntekijää oikeustoimilain 3 luvussa säädetyn pätemättömyysperusteen vuoksi, työntekijällä on pätemättömyyden voimaan saattamisen sijasta oikeus irtisanoa työsopimus päättymään heti, jollei pätemättömyysperuste ole menettänyt merkitystään.

2 § Kohtuuttomat ehdot
Jos työsopimuksen ehdon soveltaminen olisi hyvän tavan vastaista tai muutoin kohtuutonta, ehtoa voidaan sovitella tai se voidaan jättää huomioon ottamatta.

 3 § Mitättömän ehdon vaikutukset
Vaikka työsopimuksen ehto on työntekijän suojaksi annetun säännöksen vastaisena mitätön, työsopimus on muilta osin voimassa.

4 § Vajaavaltaisuuteen perustuva pätemättömyys
Työnantaja ei saa vedota työntekijän vajaavaltaisuudesta johtuvaan sopimuksen pätemättömyyteen niin kauan kuin vajaavaltainen täyttää sopimusvelvoitteensa.

Näihin kohtiin pätee sellainen yleispätevä neuvo, että älä luule, älä oleta, vaan selvitä faktat. Kysy omasta ammattiliitostasi jos työsopimuksessasi tai sen liitteissä on jokin kohta, jonka epäilet olevan kyseenalainen. Voit esittää asian myös luottamusmiehelle, jos työyhteisössäsi sellainen on.

Myytti murrettu

 

Laiton sopimus, kirjallinen tai suullinen, ei ole pitävä ja sen voi osoittaa jälkikäteenkin pätemättömäksi. Myytti murrettu.

Työelämän myytinmurtaja

Petri Heinola
HR-asiantuntija, LTA-valmentaja, kouluttaja. Pesunkestävä myyntimies. HR- / esimies-kokemusta kolmelta vuosikymmeneltä. Satoja ratkottuja myyttejä liittyen työelämän eriskummallisuuksiin sekä työtekijöiden että työantajien näkövinkkelistä.

Työelämän myytinmurtaja on aivan mainio!

Haluan seuraavan blogikirjoituksen suoraan sähköpostiini.

[contact-form-7 404 "Not Found"]

Viimeksi julkaistut

Myytti#8: Yli 50-vuotias ei saa enää mahdollisuutta työmarkkinoilla.

Olen kuullut satoja kertoja ihmisten puhuvan tätä samaa mantraa. Ja varmasti joskus entisaikoihin näin on ollutkin ja ikääntyneiden on ollut hankalampaa saada uutta työpaikkaa. Nyt tämän päivän työelämä on siinä suhteessa muuttunut ettei tällaiseen ikäsyrjintään ole työnantajilla varaa monellakaan toimialalla.

Myytti#7: Opiskelija, menetät kaikki tuet jos teet töitä

Voiko opiskelija tehdä tilapäistä työtä, vaikka viikonloppuisin, menettämättä tukiaan?

Myytti#6: Viimeksi palkattu on lomautettava ensin

Voiko työnantaja yksin päättää lomautettavien henkilöiden järjestyksen?

Myytti#4: Työnantaja voi muuttaa työsopimusta mielensä mukaan

Kun työsopimus on tehty, voi työnantaja kuitenkin muuttaa sitä tilanteen mukaan ja työntekijällä ei ole asiaan mitään sanomista. Vai onko sittenkin?

Myytti#3: Jos on allekirjoittanut työsopimuksen, niin sitä on pakko noudattaa

Useilla ihmisillä käsitys, että kun nimi on paperissa, niin silloin toimitaan sen paperin mukaan eikä vaihtoehtoja ole. Olen useampaan kertaa törmännyt papereihin, jotka eivät todellakaan täytä lain kirjainta ja työtekijät ovat tuskissaan sen ehtoja noudattaneet.

Myytti#2: Tapaturmavakuutus ei päde, jos sairaslomalla käy töissä

Jos sairasloman kestäessä on palattu töihin ja sattuukin tapaturma? Onko silloin kaikki kulut otettava omaan piikkiin ja vakuutusyhtiö pesee omat kätensä?

Myytti#1: Sairauslomalla ei saa käydä töissä

Jos lääkäri on kirjoittanut vaikka nuhakuumeesta 5 päivää sairauslomaa ja jo kolmantena päivänä työntekijä kokee itse olevansa työkykyinen, onko sallittua mennä töihin?