Canvas on työvoiman vuokraukseen keskittynyt uudistuva ja muutoksessa elävä yritys, joka toimii kuljetus-, logistiikka- ja rakennusalojen parissa. Meiltä aamuksi töihin, tekijä työlle ja työ tekijälle! Lue lisää

Blogi

Myytti#4 Työnantaja voi muuttaa työsopimusta mielensä mukaan

Kun työsopimus on tehty, voi työnantaja kuitenkin muuttaa sitä tilanteen mukaan ja työntekijällä ei ole asiaan mitään sanomista. Vai onko sittenkin?

Työsopimuksella määritellään työsuhteen ehdot. Laki lähtee siitä, että tällaisia sopimuksia ei voida yksipuolisesti muuttaa ja ne sitovat osapuolia sen ajan kun ovat voimassa.

Lailliseksi tehdyn työsopimuksen ehtoja voidaan muuttaa seuraavilla menettelyillä:

  1. Sopimalla työntekijän ja työnantajan välillä
  2. Työnantajan yksipuolisella määräyksellä (ei oleelliset työsuhteen ehdot). Nämä tulevat voimaan heti.
  3. Irtisanomisperusteella (olennaiset työsuhteen ehdot). Nämä tulevat voimaan irtisanomisajan kuluttua.

Harkittaessa työnantajan oikeutta puuttua työnteon ehtoihin lähtökohtana on aina työsopimus. Jos työsopimuksessa on sovittu yksityiskohtaisesti jostakin seikasta, ei työnantaja voi yksipuolisesti muuttaa tällaista ehtoa, ellei työnantajalla ole koko työsuhteen päättämisperustetta.

Tilanne on toinen jos työsopimuksen ehto on väljä ja jättää tulkinnan varaa.

Esimerkkinä käy työajan määrittely. Jos työsopimuksessa lukee työajan kohdalla 8-16, niin sitä ei yksipuolisesti voi muuttaa ilman irtisanomisperustetta. Jos siinä lukee 37,5 tuntia viikossa, voi työantaja sijoittaa tunnit mille tahansa ajalle jolloin työtä yrityksessä tehdään. Toki normaalit lisät tulee maksettavaksi, mikäli työaikaa muutetaan niin, että lisien ehdot täyttyvät.

Myytti murrettu

 

Työnantaja voi muuttaa työsopimusta vain lain sallimin ehdoin. Myytti murrettu.

Työelämän myytinmurtaja

Petri Heinola
HR-asiantuntija, LTA-valmentaja, kouluttaja. Pesunkestävä myyntimies. HR- / esimies-kokemusta kolmelta vuosikymmeneltä. Satoja ratkottuja myyttejä liittyen työelämän eriskummallisuuksiin sekä työtekijöiden että työantajien näkövinkkelistä.

Työelämän myytinmurtaja on aivan mainio!

Haluan seuraavan blogikirjoituksen suoraan sähköpostiini.

[contact-form-7 404 "Not Found"]

Viimeksi julkaistut

Myytti#8: Yli 50-vuotias ei saa enää mahdollisuutta työmarkkinoilla.

Olen kuullut satoja kertoja ihmisten puhuvan tätä samaa mantraa. Ja varmasti joskus entisaikoihin näin on ollutkin ja ikääntyneiden on ollut hankalampaa saada uutta työpaikkaa. Nyt tämän päivän työelämä on siinä suhteessa muuttunut ettei tällaiseen ikäsyrjintään ole työnantajilla varaa monellakaan toimialalla.

Myytti#7: Opiskelija, menetät kaikki tuet jos teet töitä

Voiko opiskelija tehdä tilapäistä työtä, vaikka viikonloppuisin, menettämättä tukiaan?

Myytti#6: Viimeksi palkattu on lomautettava ensin

Voiko työnantaja yksin päättää lomautettavien henkilöiden järjestyksen?

Myytti#5: Kirjallinen työsopimus pätee aina

Olenko ymmärtänyt oikein, että kirjallinen työsopimus pätee aina ja sen mukaan on toimittava, vaikka ehdot tuntuisivat kohtuuttomilta?

Myytti#3: Jos on allekirjoittanut työsopimuksen, niin sitä on pakko noudattaa

Useilla ihmisillä käsitys, että kun nimi on paperissa, niin silloin toimitaan sen paperin mukaan eikä vaihtoehtoja ole. Olen useampaan kertaa törmännyt papereihin, jotka eivät todellakaan täytä lain kirjainta ja työtekijät ovat tuskissaan sen ehtoja noudattaneet.

Myytti#2: Tapaturmavakuutus ei päde, jos sairaslomalla käy töissä

Jos sairasloman kestäessä on palattu töihin ja sattuukin tapaturma? Onko silloin kaikki kulut otettava omaan piikkiin ja vakuutusyhtiö pesee omat kätensä?

Myytti#1: Sairauslomalla ei saa käydä töissä

Jos lääkäri on kirjoittanut vaikka nuhakuumeesta 5 päivää sairauslomaa ja jo kolmantena päivänä työntekijä kokee itse olevansa työkykyinen, onko sallittua mennä töihin?