Canvas on työvoiman vuokraukseen keskittynyt uudistuva ja muutoksessa elävä yritys, joka toimii kuljetus-, logistiikka- ja rakennusalojen parissa. Meiltä aamuksi töihin, tekijä työlle ja työ tekijälle! Lue lisää

Blogi

Myytti#6 Viimeksi palkattu on lomautettava ensin

Voiko työnantaja yksin päättää lomautettavien henkilöiden järjestyksen?

Lomautusjärjestyksestä ei ole säädöksiä laeissa. Sen sijaa useissa työehtosopimuksissa on sovittu siitä missä järjestyksessä työntekijöitä lomautetaan. Tulee siis ensin selvittää, onko oman alan työehtosopimuksessa tällainen sovittuna.

Lain mukaan työntekijöitä voidaan lomauttaa kahdesta syystä:

Ensinnäkin tilanteessa jossa työnantajalla olisi tuotannollinen tai taloudellinen peruste irtisanoa työntekijä. Näin siis lomautusta käytetään lievempänä keinona irtisanomisen sijaan.

Toiseksi työnantajalla on oikeus lomauttaa työntekijä silloin kun työ itsessään tai työnantajan edellytykset tarjota työtä ovat tilapäisesti vähentyneet.

Niillä aloilla joilla työehtosopimuksessa on sovittu lomautusjärjestyksestä tulee työnantajan mahdollisuuksien mukaan sitä noudattaa ja jos sen noudattaminen ei ole mahdollista tulee se kirjallisesti osoittaa. Näissäkin tapauksissa työnantajalle jää päätösvalta kunhan ehdot on täyttyneet.

Laissa on säädetty syrjinnän kiellosta työelämässä. Sitä voidaan soveltaa välillisesti myös lomautettavia valittaessa. Lomautettavia ei saa valita esimerkiksi iän, terveyden tilan tai sukupuolisen suuntautumisen perusteella. Myöskään sukupuolen perusteella työnantaja ei saa valita lomautettavia.

Myytti murrettu

 

Viime kädessä työnantajalla on oikeus valita lomautettavat henkilöt kunhan noudattaa siitä annettuja määräyksiä. Se missä järjestyksessä henkilöitä on yritykseen palkattu ei ole määräävä tekijä. Myytti murrettu.

Työelämän myytinmurtaja

Petri Heinola
HR-asiantuntija, LTA-valmentaja, kouluttaja. Pesunkestävä myyntimies. HR- / esimies-kokemusta kolmelta vuosikymmeneltä. Satoja ratkottuja myyttejä liittyen työelämän eriskummallisuuksiin sekä työtekijöiden että työantajien näkövinkkelistä.

Työelämän myytinmurtaja on aivan mainio!

Haluan seuraavan blogikirjoituksen suoraan sähköpostiini.

[contact-form-7 404 "Not Found"]

Viimeksi julkaistut

Myytti#8: Yli 50-vuotias ei saa enää mahdollisuutta työmarkkinoilla.

Olen kuullut satoja kertoja ihmisten puhuvan tätä samaa mantraa. Ja varmasti joskus entisaikoihin näin on ollutkin ja ikääntyneiden on ollut hankalampaa saada uutta työpaikkaa. Nyt tämän päivän työelämä on siinä suhteessa muuttunut ettei tällaiseen ikäsyrjintään ole työnantajilla varaa monellakaan toimialalla.

Myytti#7: Opiskelija, menetät kaikki tuet jos teet töitä

Voiko opiskelija tehdä tilapäistä työtä, vaikka viikonloppuisin, menettämättä tukiaan?

Myytti#5: Kirjallinen työsopimus pätee aina

Olenko ymmärtänyt oikein, että kirjallinen työsopimus pätee aina ja sen mukaan on toimittava, vaikka ehdot tuntuisivat kohtuuttomilta?

Myytti#4: Työnantaja voi muuttaa työsopimusta mielensä mukaan

Kun työsopimus on tehty, voi työnantaja kuitenkin muuttaa sitä tilanteen mukaan ja työntekijällä ei ole asiaan mitään sanomista. Vai onko sittenkin?

Myytti#3: Jos on allekirjoittanut työsopimuksen, niin sitä on pakko noudattaa

Useilla ihmisillä käsitys, että kun nimi on paperissa, niin silloin toimitaan sen paperin mukaan eikä vaihtoehtoja ole. Olen useampaan kertaa törmännyt papereihin, jotka eivät todellakaan täytä lain kirjainta ja työtekijät ovat tuskissaan sen ehtoja noudattaneet.

Myytti#2: Tapaturmavakuutus ei päde, jos sairaslomalla käy töissä

Jos sairasloman kestäessä on palattu töihin ja sattuukin tapaturma? Onko silloin kaikki kulut otettava omaan piikkiin ja vakuutusyhtiö pesee omat kätensä?

Myytti#1: Sairauslomalla ei saa käydä töissä

Jos lääkäri on kirjoittanut vaikka nuhakuumeesta 5 päivää sairauslomaa ja jo kolmantena päivänä työntekijä kokee itse olevansa työkykyinen, onko sallittua mennä töihin?