Työelämän tuulet – Kuinka löytää intohimo työskentelyyn uudestaan uudella alalla

Kyllästyttääkö nykyinen työsi? Koetko, että et pääse etenemään omalla alallasi? Haluatko vain kokeilla uusia tuulia työelämän merillä? Jos mikä tahansa näistä asioista kuulostaa itseltäsi, voi olla aika harkita alanvaihtoa. Alanvaihto voi kuulostaa pelottavalta ja vaikealta, mutta oikealla valmistautumisella ja etenemisellä, se voi olla hyvinkin sujuva ja vaivaton prosessi. Tässä artikkelissa kerromme tarkemmin alanvaihdon luonteesta, syistä tehdä tai olla tekemättä sitä, ja miten me voimme auttaa sinua tässä. 

 

Alanvaihto on jatkuvasti yleistyvä ilmiö nykyisessä yhteiskunnassa. Aikoinaan kun maalaispoika syntyi maatilalle ja nuorena poikana isänsä kertoi hänelle, että sinusta tulee maanviljelijä, ei tässä käytännössä hirveästi muita uramahdollisuuksia ollut. Nykyään tämä ei kuitenkaan ole enää tilanne. Työvaihtoehtoja ja mahdollisuuksia on tuhansia, ja käytännössä kuka tahansa pystyy tekemään melkein mitä tahansa työtä mihin mielensä sijoittaa. Useissa töissä tarvitaan nykyään myös taitoja, jotka käyvät moniin eri aloihin. Tässä usein huomaa nauttivansa jostain tietyistä työn osapuolista enemmän, joka on hyvä silta alkaa tutkimaan, että minkälaiset alat pystyisivät tarjoamaan töitä, jotka vastaavat näitä alueita paremmin. 

 

Syitä vaihtaa aloja on useita 

 

Syitä vaihtaa aloja on lukuisia ja ne ovat loppujen lopuksi aina sinulle henkilökohtaisia. Oli tavoitteena sitten työllistyä paremmin, päästä tekemään mielekkäämpiä töitä tai saada parempaa palkkaa, tärkeimpänä arvona vaihdon takana on yleensä aina henkilökohtainen onnellisuus. Syyt vaihtamiseen voivat tulla täysin henkilökohtaisista syistä, tai alan kehitykseen (tai sen puutteeseen) liittyvistä asioista. Kannattaa miettiä ovatko työstä koituvat ongelmat ratkaistavissa alan sisällä työpaikkaa tai –antajaa vaihtamalla, vai onko alanvaihto ainoa ratkaisu. 

 

Henkilökohtaisia syitä ovat useimmiten työtehtävien stressaavuus, jos ne ylittävät oman taitotason tai vastakohtaisesti tylsistyminen, jos ne alittavat sen. Tämä johtaa yleensä siihen, että et koe työtä palkitsevaksi. Yleinen syy vaihtamiseen on usein myös omat arvosi ja niiden törmääminen alan arvojen kanssa. Usein ihmiset haluavat selvän eron työajalle ja vapaa-ajalle, mutta tämä ei useissa tehtävissä vain ole mahdollista. Uusien asioiden kokeileminen on aina jännittävää, joten jos sinulla on ikävä esimerkiksi nuoruuden tietämättömyyttä ja uuden opettelua, on alanvaihto erinomainen tapa päästä kokeilemaan uuden alan uusia tuulia. 

 

Vaikka työ olisikin mukavaa, useimmiten emme halua olla samassa työasemassa koko elämäämme. Uudet haasteet ja velvollisuudet pitävät työn mielenkiintoisena ja sinut varpaillasi. Alankohtaisia syitä, joita useimmiten kuulemme ovat esimerkiksi alalla yleisesti huonot etenemismahdollisuudet. Emme myöskään täydellisessä maailmassa valitettavasti elä, joten usein unelma-alallasi ei vain aina löydy töitä, jolloin esimerkiksi väliaikainen alanvaihto on hyvä vaihtoehto. Valitettavasti myös monet alat jäävät ajan kehityksestä. Vaikka tällä hetkellä alallasi menisi hyvin, ei kannata täysin luottaa siihen, että asiat tulevat menemään aina yhtä sujuvasti. Esimerkiksi puhelinkeskukset työllistivät vielä hetki sitten erittäin suuren määrän ammattitaitoisia työntekijöitä, mutta ne ovat nykypäivänä käytännössä täysin olemattomia. Tekoälyn kehittyminen voi nopeuttaa useiden eri alojen muutosta erittäin räjähtävästi tulevien vuosien aikana. 

 

Miten alanvaihto käytännössä tapahtuu 

 

Olet siis kokenut näitä mainittuja tai jotain muita töissä esiintyviä ongelmia ja haluat päästä kokeilemaan uusia hommia. Olemme keränneet sinulle tähän vinkkejä ja neuvoja, joiden avulla vaihto tapahtuu mahdollisimman sujuvasti ja nopeasti. Alkuun sinun kannattaa tutkia, mitkä alat vastaavat paremmin työltä haluamiasi asioita. Kannattaa tutkia etukäteen, miten pystyt työllistymään uudella alalla nopeasti. Tarvitsetko esimerkiksi lisäkoulutusta tai uusia työlupia ja ammattipätevyyksiä. 

 

Muista hyödyntää työ- ja tuttavaverkostoasi. Onko jokin tuttavasi töissä yrityksessä, jonka työtehtävät sinua kiinnostavat? Ota häneen yhteyttä ja kysele heidän kokemuksiaan alalta ja vertaile niitä omiin vaatimuksiisi. Kannattaa myös alkaa etukäteen tutkimaan ja verkostoitumaan alalla, jos se on mahdollista. Ota LinkedIn palvelussa seurantaan alan yrityksiä ja tekijöitä, esittele itsesi ja kysy neuvoja tai jopa suoraan työpaikkaa.  

 

Uudella alalla todennäköisesti arvostetaan täysin erilaisia taitoja ja osaamista, joten muokkaa oma ansioluettelosi halutun alan mukaiseksi ja esittele itsesi oikealla näkökulmalla. Sinun kannattaa myös miettiä, että onko osa-aikaisen työn, keikkatyön tai harjoittelun tekeminen sinulle mahdollista alkuun uudessa paikassa. Pystytkö nykyisen työsi ohella tekemään itsenäisiä tai ohjattuja opintoja, tai käymään esimerkiksi iltavuoroissa uudessa paikassa tutustumassa. On myös hyvä etukäteen muuttaa esimerkiksi unirytmiäsi, jos työvuorot tulevat olemaan erilaisia uudessa paikassa. Oma motivaatio on kuitenkin tärkein tekijä ja kaikista pienistä ongelmista tulet pääsemään ylitse, jos vain haluat vaihtoa tarpeeksi kovasti. 

 

Miten me voimme auttaa sinua uudella matkallasi 

 

Onneksesi sinulla on henkilöstöpalveluyritykset apunasi alanvaihdossa ja kaikissa siihen liittyvissä asioissa. Me pystymme tarjoamaan sinulle erittäin monipuolisen ja ammattitaitoisen katsauksen monelle eri työalalle, sillä olemme usean alan asiantuntijoita. Pystymme ohjaamaan sinua arvojesi mukaisiin tehtäviin ja kertomaan sinulle rehellisesti minkälaista mikäkin työ on ja ei ole. Voimme antaa juuri sinulle räätälöityjä vinkkejä ja tarjouksia sinulle kiinnostavia aloja koskien. Tarjoamme myös rehellisen ja tarkan tilannekuvan alan työtarjonnasta ja kehityksestä. Voimme myös vaivattomasti esitellä sinut usealle eri yritykselle kerralla, jotta yhdessä löydämme sinulle parhaan mahdollisen tehtävän mahdollisimman nopeasti. 

 

Vuokratyöllä pääset kokeilemaan matalalla kynnyksellä erilaisia aloja, jotta saat konkreettisen maistiaisen, minkälaista työskentely uudella alalla on. Hyödynnämme laajaa asiakasverkostoamme ja annamme sinulle mahdollisuuksia usealta yritykseltä ja halutessasi usealta alalta. Vuokratyön aikana voit myös miettiä mitä haluat tulevaisuudessa oikeasti pitkäaikaisesti tehdä, vaikka se ei tämänhetkinen tehtävä olisikaan. Vuokratyö on erittäin helppo aloittaa ja lopettaa. Se kestää useimmiten juuri niin kauan kuin itse haluat. 

 

Jos sinulle jäi vielä mitään kysyttävää, ethän pelkää ottaa meihin yhteyttä, autamme ja ohjaamme sinua uravaihdoksen risteyksessä. Ei sitten muuta, kun tarttumaan härkää sarvista ja tule kysymään meiltä minkälaisia vaihtoehtoja unelma-alallesi on tarjolla! 

Edellinen artikkeli
Tavoitteemme tulevalle kesäkaudelle
Seuraava artikkeli
Työnteon urat ja mahdollisuudet kesäkaudella