Työnhaun aakkoset

Työnhaku on melkein jokaisen ihmisen elämässä vaatima taito, vaikka tätä ei sinulle käytännössä ikinä missään opeteta. Päänvaivan lievittämiseksi ja työpaikan saamisen todennäköisyyksien parantamiseksi olemme kirjoittaneet kompaktin informatiivisen blogin, siitä kuinka toimia koko työnhakuprosessin aikana. Keskitymme hakemiseen meidän yrityksemme perspektiivistä, mutta yleispätevät vinkit käyvät hyvin myös muihin paikkoihin hakiessa. 

 

Ennen hakemista 

Lue työpaikkailmoitus huolella ennen hakemuksen jättämistä. Varmista, että sinulta löytyy vaadittavat taidot ja pätevyydet työhön. Jos sinulta puuttuu jotain vaadittuja asioita ja päätät jättää silti hakemuksen, ilmoitathan puutteista hakemuksessa erikseen. Suosittelemme kuitenkin jättämään esimerkiksi mieluummin avoimen hakemuksen, kuin hakemuksen paikkaan mihin et ole pätevä. Plussapisteitä, jos tutustut meidän yritykseemme ennen hakemista tai viimeistään ennen haastattelua. Älä myöskään valehtele hakemuksessasi. Kerro taitotasostasi rehellisesti, jotta saamme realistisen kuvan osaamisestasi ja pystymme antamaan sinulle sopivia töitä. Tämä helpottaa molempien osapuolien elämää. 

  

Räätälöi hakemukset aina haettavaan paikkaan nähden. CV:ssä kannattaa esittää vain haettuun paikkaan olevat relevantit asiat. Pitkät aikajaksot kannattaa kuitenkin selittää nopeasti, jos sillä ajalla on tehnyt muun alan töitä tai opiskellut yms. Pidä CV aina ajan tasalla. Meille voi hakea usealla eri keinolla. Ilmoituksen lukemisen jälkeen valitse itsellesi sopivin lähestymistapa. Listaamme erikseen jokaisen hakutavan eri hyötyjä ja vinkkejä, miten tehdä hakemus kaikista tehokkaimmin.  

 

Sähköposti 

Suurin osa hakemuksista tulee sähköpostin kautta. Tämä on yleisin ja helpoin tapa jättää hakemuksesi. Sähköpostiin on erittäin helppo jättää liitteitä, joten muista laittaa oma CV ja hakemuskirje oikeassa muodossa liitteiksi sähköpostin mukaan. PDF on paras muoto molemmille, mutta Word käy myös. Vältä pelkkien kuvakaappausten käyttämistä, nämä tulevat usein huonossa laadussa ja koossa, jotka tekevät niistä vaikeita lukea. 

 

Varmista, että omat perustietosi (puhelinnumero, nimi ja sähköposti) ovat hakemuksessa aina oikein, useimmiten otamme yhteyttä ensimmäiseksi soittaen. Hakemus ei mikään arvioitava äidinkielen koe ole, mutta lukaise teksti läpi kuitenkin kerran tai pari ja varmista, että teksti on helppolukuista ja kieliasu on ymmärrettävä. Hakemukset kannattaa jättää meidän yleiseen luukkuumme info@canvas.fi. 

 

LikeIt 

Virallisin hakukanavamme on LikeIt. Tämä on erittäin monipuolinen ja syvällinen palvelu, johon saat syötettyä tietosi ja taitosi kaikista yksityiskohtaisimmin. Palvelu organisoi tiedot myös paremmin kuin muut palvelut, joten tämä on meille helppokäyttöisin. Jos esimerkiksi olit hakenut aikaisemmin, mutta et ollut tullut valituksi tällä kertaa, pystymme linkittämään sinut hakemaasi paikkaan ja löytämään hakemuksesi myöhemmin, kun samantyylinen paikka on uudestaan auki. Suurin osa muista vinkeistä ovat yhteisiä sähköpostin kautta hakemisen kautta. 

 

Soitto 

Helpoin ja vähävaivaisin tapa hakea töitä, on toimistolle suora soittaminen. Useista muista rekrytoijista poiketen, tämä ei pelkästään ole meillä mahdollisuus, vaan me kannustamme siihen. Soittaminen on monelle varmasti paras vaihtoehto työnhakuun. Soittamalla saat heti jonkinlaisen vastauksen hakuun liittyen ja saat heti kysyttyä mahdolliset kysymykset paikkaan liittyen pois alta.  

 

Ennen soittamista kannattaa varmistaa, että sinulta löytyy hiljainen tila, hyvä mikrofoni ja tietämys minkälaista työtä olet vailla. Soittamisen etuina on, että saamme persoonastasi kuvan jo ennen haastattelua ja voimme ehdottaa sinulle heti muitakin sinulle sopivia paikkoja lisäksi, kuin mihin olet hakenut. Pidetään puhelut kuitenkin tiivistettynä, tarkoituksena ei ole pitää työhaastattelua heti ensimmäisellä soitolla. Ehdotamme soiton lisäksi myös jättämään kirjallisen hakemuksen, tai vähintään CV:si sähköpostiin tai LikeIt-palveluun, jotta meille jää jonkinlainen printti sinusta. 

 

Hakemuksen jälkeen 

Saamme paljon hakemuksia, joten älä stressaa, vaikka emme vastaisikaan välittömästi. Olet tietenkin aina tervetullut soittamaan tai laittamaan viestiä ja kysymään tilannepäivityksen hakemuksen aikatauluun. Meidän työtämme myös helpottaa, jos kerrot meille työllistyessäsi muualle. Hakemusten läpikäymisen jälkeen kutsumme sinut haastatteluun. Haastattelu on yleensä toimistolla kasvotusten, mutta voidaan pitää myös Teams:in kautta etänä. 

 

Haastattelussa 

Tärkeintä on tulla haastatteluun ajoissa. Muista kuitenkin, että meillä on usein vilkas aikataulu, joten liian aikaisin tuleminen saattaa mennä ristiin muiden asioiden kanssa. Ensivaikutelma on yleisesti aina tärkeä. Tule haastatteluun omana itsenäsi ja pukeutuminen on omasta tottumuksesta kiinni, itse toimistolle pukeudumme aika rennosti. Muista ottaa mukaan kaikki oleelliset luvat ja kortit, tärkeimpänä ajokortit ja työturvallisuuskortti. Mitään maata mullistavia kysymyksiä me emme kysele, mutta kannattaa valmistautua kertomaan omasta työkokemuksesta hieman yksityiskohtaisemmin, esimerkiksi kertomalla minkälaisia taitoja olet oppinut missäkin paikassa ja miten ne ovat käytännössä näkyneet. Haastattelu kestää yleensä noin puoli tuntia, vaihtelua molempiin suuntiin tietenkin olemassa. Haastattelun jälkeen, kuten hakemuksen, voit vapaasti kysellä meiltä prosessin etenemisestä. Usein kysymme haastattelussa halukkuuttasi muihinkin työtehtäviin, joten pidämme sinut mielessä muidenkin paikkojen suhteen. Tässä saattaa mennä aikaa. Haastattelun jälkeen on myös hyvää aika lähettää meille kuvat mahdollisesti haastattelusta unohtuneista korteista ja luvista. 

 

Loppusanat 

Muistakaa, että nämä ovat vain suuntaa antavia ohjeita, vain sinä itse tiedät itsellesi parhaan tavan esittää osaamisesi ja persoonallisuutesi. Älä siis stressaa liikaa, ja ota puhelin käteen ja soita tai lähetä viesti toimistolle ja sovitaan haastattelu jo tänään 🙂 

Edellinen artikkeli
Työnteon urat ja mahdollisuudet kesäkaudella